Möt Borg Owillis grafiska designer Johanna Wiethüchter

Från tyska Bielefeld till Stockholm

Som 18-åring flyttade Johanna till Sverige för att arbeta som au-pair i ett år. Men när året passerat var hon inte redo att lämna Sverige. Efter flera år av både studier och arbete jobbar hon idag deltid som grafisk designer på Borg Owilli.
– Jag har aldrig varit på ett så bra företag som Borg Owilli, säger Johanna Wiethüchter. 

Vägen till grafisk designer på Borg Owilli tar avstamp i Johannas praktikperiod under hösten 2020. Efter året som au-pair började hon studera designprogrammet på Linnéuniversitetet i Växjö, men när studierna i Småland avslutades ville hon fortsätta studera och främst – vara kvar i Sverige. Hon påbörjade en masterutbildning i design i Göteborg och när det var dags att söka praktik siktade hon in sig på Stockholm – närmare bestämt Borg Owilli. 

 – Jag kände att jag inte fick ut det där lilla extra från mina studier och ville utvecklas mer som grafisk designer. Jag hittade Borg Owilli via LinkedIn och kände direkt att det verkade som en härlig och inspirerande arbetsplats, berättar Johanna. 

Under praktiken skapade hon främst banners men fick även möjligheten att illustrera omslag till podcasts. 

–  Vi brainstormade om vad man kunde göra för omslag och jag fick skissa på förslag. Efter en kreativ process visade jag mina idéer och de blev sedan verklighet. Jag uppskattade verkligen den frihet som jag fick på Borg Owilli och har än idag. Här får jag verkligen utrymme för att utvecklas och ta plats.

När praktiken började lida mot sitt slut kände Johanna att hon gärna hade stannat kvar och tanken om en deltidstjänst föddes. Borg Owilli var nämligen på jakt efter en grafisk designer inför 2021. 

– Efter flera intervjuer fick jag beslut om att jag fick jobbet. Det är verkligen perfekt. Nu kan jag balansera studier och arbete vilket fungerar superbra för mig. 

Hon berättar att det bästa med sin roll som grafisk designer på Borg Owilli är att hon får utlopp för sin kreativitet. 

– Det känns mer professionellt och seriöst nu när jag arbetar på riktigt och inte bara är praktikant. Jag trivs jättebra här och har aldrig varit på ett så bra företag som Borg Owilli tidigare. Det är mycket som händer hela tiden och det är ett trivsamt arbetsklimat. Jag blev en i gänget snabbt och det kändes naturligt att komma tillbaka efter min praktik. 

Vad skulle du tipsa framtida sökande praktikanter om? 

– Att vara ärlig och öppen. Du måste vara dig själv! Och försök vara självsäker. Var heller inte rädd för att våga be om hjälp eller visa vad du går för. Jag visade upp mitt arbete för att de skulle se vad jag är bra på och hade jag inte gjort det hade jag kanske inte fått förfrågan om att illustrera podcastomslagen. Så det lönar sig att tro på sig själv. 

"Här får jag verkligen utrymme för att utvecklas och ta plats."

Om Johanna

Ålder: 23 år
Från: Bielefeld i Tyskland
Bor: i Hässelby Strand med pojkvän 
Gör: Grafisk designer på deltid på Borg Owilli och studerar en masterutbildning i design vid Högskolan för Design- och Konsthantverk på Göteborgs universitet
Intressen: Måla, springa, träffa vänner, laga mat

Nästa artikel
IP-styrd kampanj blev succé i Karolinskas rekryteringsarbete