Det okända försäkringsbolaget bakom de kända fasaderna

Brandkontoret är ett anrikt men ändå modernt försäkringsbolag där stor vikt läggs vid det personliga mötet. Med nästan 300 år i branschen erbjuder bolaget både fastighetsförsäkringar och en stor portion Stockholmshistoria.

BRANDKONTORETS historia sträcker sig så långt tillbaka som till 1746 då Stockholm Stads Brandförsäkringskontor bildades av ett antal borgare med Charles Tottie i spetsen. Husen i Gamla Stan stod så tätt att varje brand fick ödesdigra konsekvenser. De som betalade en brandförsäkring, som gällde för all framtid, fick Brandkontorets emblem i form av Fågel Fenix uppsatt på sin fastighet och när det började brinna var det deras fastigheter som prioriterades.

– Brandkontoret har spelat en viktig roll i Stockholms historia. Man löste bland annat in Brända Tomten i Gamla Stan för att använda den som en vändplan för det dåtida brandförsvaret. Man bekostade även vattenbrunnarna, avlönade brandvakter och tog kostnaden för lykthållningen. Även Kungsholmens Brandstation är finansierad av Brandkontoret, berättar Gunilla Sundell.

DET SOM SKILJER Brandkontoret i dag från dåtidens version är att man nuförtiden erbjuder en fullständig fastighetsförsäkring.

– Sedan har vi även utökat vår verksamhet från att bara verka inom tullarna till att finnas i hela Stockholms län, säger Gunilla och tillägger:

– Vi försäkrar privatägda fastigheter, bolagsägda fastigheter och bostadsrättsföreningar. Brandkontoret är ett ömsesidigt bolag dvs. ägs av sina kunder.

BRANDKONTORET ÄR det personliga försäkringsbolaget dit du kan ringa och prata med en handläggare, oavsett om det gäller att teckna en ny försäkring eller en skada.

– Många kunder säger att det är så tryggt att ringa hit för att de alltid får prata med någon. Vi är stolta över att kunna ha den kundservicen, säger marknadsassistenten Annely Cekredzi och tillägger:

– Vi har dessutom egen skade- och besiktningspersonal som åker ut och besiktigar de skador som anmäls, vilket inte många andra bolag har nuförtiden.

ANNELY BERÄTTAR ATT Brandkontoret kallar sig ”försiktigt innovativa”. De var bland annat nominerade inom kategorin ”Årets innovation” på förra årets Insurance Awards för sitt självriskkonto.

–Brandkontoret belönar varje skadefritt år genom att sätta av ett belopp motsvarande 10 procent av årspremien till kundens självriskkonto. Självriskkontot är ett konto som tilldelas alla kunder och skulle det vara så att olyckan är framme kan pengarna på kontot användas för att betala självrisken. Brandkontoret är ensam om att erbjuda detta till fastighetsägare.

DETTA ÄR BRANDKONTORET
Brandkontoret startade sin verksamhet 1746 och driver 270 år senare framgångsrikt ett nischat försäkringsbolag som i dag försäkrar 20 procent av fastigheterna i Stockholms län. Av de 270 åren har företaget gått med vinst 264 år och från 1781 delat ut återbäring i oavbruten följd. Vi sitter på Mynttorget och är 14 anställda. Brandkontoret är Skandinaviens äldsta försäkringsbolag.

LÄS MER PÅ:
www.brandkontoret.se