Fastighetsbranschen törstar efter kompetens

Utbildning är nyckeln till att lösa kompetensförsörjningen i en tid när det är huggsexa om personalen i fastighetsbranschen. HSB Norra Stor-Stockholm har löst problemet genom samarbetet med Newton Kompetensutveckling.

Anders Carlson lämnade 1993, storbolagsvärlden och grundade Newton Kompetensutveckling, efter att han nått en insikt:

– Vilket bolag jag än arbetade för fick jag gå internutbildningar. Det var då jag kom fram till vad jag var bäst på: Att sitta i skolbänken, att det var ett utbildningsföretag jag borde driva.

FOKUS BLEV fastighetsbranschen. Under åren som gått har omfattningen ökat från under 100 studenter och kursdeltagare till dagens 600, räknat på yrkeshögskole- och diplomutbildningarna.

NEWTON SAMARBETAR sedan en tid tillbaka med bostadsbolaget HSB Norra Stor-Stockholm. Fredrik Åman, verksam i bolaget som Affärsområdeschef Förvaltning, berättar:

– Vi har bland annat ett samarbete kring praktikanter. Vi som arbetsgivare kan förklara vad vi förväntar oss av framtida medarbetare och studenterna kan i sin tur börja bygga sitt nätverk och oavsett var de hamnar vara ambassadörer för HSB. Newtons studenter kan också, när de är färdigutbildade, ”hit the ground running” och få kundansvar hos oss på en gång.

ETT BEVIS PÅ det lyckade samarbetet är att HSB Norra Stor-Stockholm anställer nio av tio praktikanter som kommer från Newton. Och just kompetensförsörjningen är en utmaning, säger Anders Carlson:

– Branschen behöver tillföra mycket kompetens. Summan av samtliga utbildningsplatser täcker upp cirka 25 procent av marknadens behov.

DET ÄR OCKSÅ nya kunskaper som efterfrågas idag, förutom uppdateringar av det juridiska, ekonomiska och tekniska:

– På personalchefens önskelista står det överst social kompetens, en förmåga att leda projekt och att delta i team, vi ser till att de färdigheterna finns där, avslutar Anders Carlson.

DETTA ÄR NEWTON
Newton grundades 1993 och bedriver idag yrkeshögskoleutbildningar, diplomutbildningar och företagsanpassade utbildningar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Utbildningarna bedrivs inom områdena Fastighet, Bygg och IT.

LÄS MER PÅ:
www.newton.se