Borg & Owilli Logotyp

Insights

Spaning från San Francisco: Stockholmare är alldeles för rädda för ny teknik

Publicerad av admin

För två veckor sedan åkte jag och Simon Strand från PR-byrån 500 Stockholm till San Francisco för att bevaka vår kund Einrides närvaro på en mässa i San Jose, nämligen Nvidias GTC-konferens. Simon var snabbare än mig och sammanfattade vår vistelse här:
https://medium.com/@simonstrand/betraktningar-fr%C3%A5n-silicon-valley-och-san-francisco-fe0e78867ba8

Jag har funderat lite kring den moderna stockholmarens teknofobi som står i kontrast till San Francisco och Silicon Valley – navet för teknisk utveckling. Synen på tekniska framsteg är där betydligt mer positiv än den medvetna stockholmarens ofta dystopiska tankar kring teknik och AI. Samtidigt är Silicon Valleys personal inga nyttiga idioter, de är medvetna om problemen. Nyligen protesterade exempelvis Googles anställda då företaget börjat samarbeta med det amerikanska försvaret för att utveckla AI åt drönare.

Lätt – men inte rätt – att vara rädd för ny teknik?

Dödsolyckan med Ubers självkörande bilar blev sprängstoff i tidningarna och runt middagsborden på stockholmskrogarna precis innan vi åkte. Men få är intresserade av att sätta det i perspektiv. Bara för att vi övergår till självkörande fordon betyder det inte att dödssiffran per automatik sjunker till noll. Människor som i dag kör fordon i USA genererar drygt ett dödsfall per 100 miljoner körda mile. Runt 1920 låg siffran på ett dödsfall per 3,2 miljoner mile. Och exakt 3,2 miljoner mile hann Uber köra innan den första dödsolyckan. Men, i dag är vi betydligt mer progressiva med säkerhetsarbetet kring bilar och snittet för dödsfall per mile kommer att sjunka rejält om man låter arbetet fortgå.

En annan tankeställare fick jag när jag såg Boston Dynamics robot öppna dörrar för två månader sedan. Det ryckte till i reptilhjärnan och jag blev till en början rädd. Efter att ha tänkt lite på det och låtit den första reaktionen lägga sig, insåg jag att en robot från Boston Dynamics kan revolutionera hela äldrevården och till exempel hjälpa äldre med att hämta mediciner eller kontakta akuten om mormor bryter lårbenshalsen i trappen. Eller kanske till och med bära mormor till akuten? För att inte tala om något så enkelt som att gå och hämta kläder hos kemtvätten.

En värld av nya möjligheter

Vi pratar sällan om de positiva möjligheterna med tekniken och än mindre om vad vi kan göra med tekniken redan i dag. Samtalen tenderar ofta att bli filosofiska hypoteser som utspelar sig långt in i framtiden och där ingen kan ha fel – hey det är 20 år framåt, ingen vet var vi står då. Men vi utmanar inte riktigt oss själva med dessa banala samtal. Om vi då inte ska skriva nästa sci-fi-novell, då är jag helt klart för det.

På Nvidias GTC-mässa fick vi se spännande tekniker och innovationer inom AI och Deep Learning. Betydligt längre fram än vad jag och Simon förstod innan. Det som är viktigt är att kunna hålla två eller kanske till och med tre tankar i huvudet samtidigt. Att inse vi kan förändra vår vardag redan i dag med tekniken som finns tillgänglig. Vi kommer att förändra vår värld till det bättre. Vi har såklart ett otroligt stort ansvar gällande att ha respekt för vad tekniken kan göra och åstadkomma för skador. Men, fortfarande är klimatet en större risk än att en eventuell övermäktig AI bestämmer sig för utplåna mänskligheten. Vi bör tänka lite mer på möjligheterna med tekniken i dag, snarare än att försöka klå William Gibson i att hitta det mest dystopiska framtidsscenariot. Vi har ändå en otrolig startup-kultur för att vara ett så litet land, med bland annat det nyintroducerade börsbolaget Spotify och det nya spännande företaget Einride.

Det jag tar med mig hem från Silicon Valley är att vi generellt sett bör vara mer öppna för tekniska framsteg och försöka förstå vad som händer just nu. Det rimmar inte riktigt med vår självbild som stockholmare att vi ska vara en av världens mest trendkänsliga och moderna städer och samtidigt vara så rädda för ny teknik.

Övrigt:

I San Francisco är det svårt att äta ute och samtidigt vara riktigt nöjd med upplevelsen. Det är hutlöst dyrt och sällan särskilt bra. Om du vill ha en otrolig upplevelse får du räkna med ett kuvert över 6 000 kronor alternativt gå på lågbudget. Vi hittade en foodtruck som sålde väldigt goda burritos för runt 80 kronor och en hamburgerkedja, Super Duper Burger, som var riktigt bra. Att resa jorden runt för att äta gott när man bor i Stockholm är egentligen lite konstigt. Vi bor just nu i en av världens bästa matstäder. Tokyo, New York, Paris och Barcelona är också bra matstäder – men Stockholm, som är en så liten stad i sammanhanget, är unik.

Länktips:

  1. Googles AI-motor för att läsa av vad bilden föreställer kan ni testa här: https://cloud.google.com/vision/
  2. Podcast om bilsäkerhet under 1900-talet, lite perspektiv på vart vi står idag: https://99percentinvisible.org/episode/nut-behind-wheel/
  3. Om Einrides samarbete med Nvidia: https://techcrunch.com/2018/03/28/einrides-autonomous-trucks-will-be-nvidia-powered-and-deliveries-start-this-fall/
  4. Boston Dynamics robothund: https://www.youtube.com/watch?v=wXxrmussq4E
  5. Om Google medarbetarnas protest mot företags samarbete med Pentagon. https://gizmodo.com/thousands-of-google-employees-protest-companys-involvem-1824988565

/David Borg