Borg & Owilli Logotyp

Insights

Till nästa år: låt sommaren locka ner dig i djupaste idioti

Publicerad av borgowilli

Många använder sommaren till att hinna ikapp med sådant man inte haft tid med under en stressig vår. Vår content manager Tobias Båth gjorde tvärtom och dök glatt ner i djup idioti.

Detta är ett utmärkt utrymme för att dela med sig av erfarenheter från sommaren, kanske ett par inspirerande boktips och citat från någon kvasifilosof som förändrat mitt liv.

Jag varken tänker eller kan göra det. Jag är nämligen en idiot på sommaren, precis som det ska vara. Istället för att jaga intryck, förkovra mig i SEO och tröstlöst scrolla i inkorgen, låter jag dumheten angripa hela mig. När jag väl blivit smittad är jag så där härligt loj och avtrubbad, och kan till exempel bara titta på filmer och serier jag tidigare sett. Böcker som verkar halvsvåra fnyser jag åt. Mina sms blir korta, nästan kryptiska.

Men här uppstår problem, då semester betyder lång ledighet betyder möjlighet till att resa. Denna möjlighet utnyttjade jag – även idioter gillar att resa. Jag besökte bland annat Carl Larsson-gården i Sundborn och slogs dels av hur vackert där var, dels av konstnärsparet Larssons skruvade kreativitet (detta gör mig noll procent unik, men en perfekt syssla för en idiot är att gå runt och stirra). Problemet uppstod först när guiden berättade att Carl Larsson vid ett tillfälle åkt till Stockholm beväpnad med kniv för att döda August Strindberg efter att denne hade förorättat Larssons fru Karin. Jag ville givetvis läsa mer om händelsen, men tyvärr var jag en idiot och oförmögen att både söka källor och att ta till mig informationen.

Därför skriver jag upp saker jag vill fördjupa mig i. Om du till nästa sommar också vill bli en idiot, så varnar jag dig att bli alldeles för mosig. Du måste fortfarande ha kvar förmågan att kunna skriva upp saker.

Nu är jag tillbaka från semestern, hjärnan är återställd, dimman har skingrat. Det har blivit dags att läsa mer om konflikten mellan the Larssons och Strindberg. Det har också blivit dags att lyssna på P3 dokumentär om Charles Manson och Hollywoodmorden innan premiären av Quentin Tarantinos Once upon a time in Hollywood som utspelar sig under samma tidsperiod. Och den där boken om baltutlämningen 1946 betraktar jag inte längre som svår, utan intressant.