Borg & Owilli Logotyp

Insights

When in doubt, don’t use semikolon

Publicerad av admin

Jag älskar språk och jag älskar att skriva. Ska jag eller ska jag inte ha ett kommatecken här? Vad händer om jag byter plats på de här meningarna? Behöver jag ha ett tankstreck här för att markera en paus? Sådana grejer gillar jag att fundera på.

Nördigt, säger vissa. Tur för ditt företag, säger jag.

Content är en av de marknadsföringsmetoder som har högst trovärdighet hos konsumenter. För att skapa den trovärdigheten krävs det att ditt företags texter lever upp till den redaktionella form och kvalitet som vi är vana vid. Det säger sig självt: en text full med stav- och skrivfel ser inte lika trovärdig ut som en korrekt skriven text.

Och, det krävs ett språkintresse för att skriva bra texter. Vare sig det handlar om språktekniska detaljer som om vd ska skrivas med stora eller små bokstäver (hint, små bokstäver), eller om vilket ord man ska välja för att få fram precis den där känslan man vill förmedla.

Jag får rysningar i hela kroppen när någon skriver våran istället för vår, när januari skrivs med versalt J, när de och dem förväxlas, när någon särskriver ett ord eller när semikolon slängs in hipp som happ utan anledning.

Jag förstår såklart att mitt språkintresse innebär att jag ser detaljer som andra inte ser och reagerar på sådant som andra inte märker. Men, att jag faktiskt vet hur man använder ett semikolon – och framförallt att jag verkligen bryr mig om hur det används – gör att ditt företags texter blir bättre. Bättre texter, både innehållsmässigt och utseendemässigt, gör att trovärdigheten ökar vilket leder till en större räckvidd för ditt företag.

Med detta sagt – språk är svårt – och det är inte lätt att hålla reda på alla regler och rekommendationer. Det är just därför den som skriver behöver tycka att det är kul och faktiskt bry sig om det där lilla kommatecknets vara eller icke-vara, och det gör jag och mina kollegor.

Tre tips för en snyggare text:

  • Skippa onödig krånglighet
    Här ryms mycket och mitt generella tips till alla: Håll språket enkelt! Kan du ta bort ett par ord men ändå behålla budskapet? Då blir texten med största sannolikhet bättre utan dem.
  • Håll koll på dina gemener och versaler
    I svenskan är vi restriktiva i användningen av stora bokstäver. Det innebär att vi, till skillnad från till exempel engelskan, undviker versaler i löptext så långt det går. Månader och veckodagar skrivs till exempel med liten bokstav. Det är tisdag inte Tisdag.
  • Det här med semikolon…
    Nej, det är inte ett mellanting mellan kolon och kommatecken. Nej, du ser inte smartare ut för att du slänger in det lite som du tycker. Tvärtom är det ett tydlig tecken på bristande språkkunskap. Semikolon används mellan två huvudsatser som du inte riktigt vill sätta något så starkt som punkt emellan, men det är knepigt att veta när det passar. Jag lever efter mottot: “When in doubt, don’t use semikolon”.