Borg & Owilli Logotyp

Insights

Självklarheter för vissa – minimala uppenbarelser för andra

Publicerad av borgowilli

För dig som skrivit för långt! För dig som är ivrig att punkta upp grejer i största allmänhet! För dig som vill få ordning på strecken! Tobias Båth, Content Manager på Borg & Owilli, har alla tipsen.

Mitt första jobb efter högskolan var som korrekturläsare. Efter den första intervjun fick jag göra ett arbetsprov där jag skulle göra språkliga ändringar i en text om magnetism. Jag hittade några stavfel som jag korrigerade och sedan lämnade jag in texten, övertygad om att den inte kunde bli bättre.

Tidigt i anställningen förstod jag att arbetet krävde mer av mig. Jag hade en vag uppfattning om hur ett tankstreck såg ut, men hur det skulle användas hade jag ingen aning om. Och punktlistor, ja de kunde man väl utforma hur man ville.

Någon slängde Svenska skrivregler i knät på mig och sa att jag skulle förhålla mig till den. Än idag ligger boken på mitt skrivbord, som en hård och statlig snuttefilt. Snabbt blev jag en smått vidrig person, något hade förändrats. På restaurang började jag först med att skumma menyn efter stavfel, särskrivningar och andra märkligheter, maten var sekundär.

Det är inte lätt när språkpoliserna patrullerar Sveriges och internets gator. De tar dessutom aldrig ledigt, är alltid på jour. De griper in i insändare och kommentarsfält, sällan sympatiska.

Jag skriver ”de”, för jag vill markera avstånd. Jag har blivit mer liberal, möjligtvis i takt med att Språkrådet också har blivit det. Och kan verkligen en språkpolis sitta och tindra åt PO Enquists många gånger vansinniga texter? Det går ju, absolut!!!!, inte!!!

Men genom arbetet lärde jag mig en hel del, trots allt. Och jag tänkte – nu när jag ändå är igång – dela med mig av tre enkla tips.

1. Konsten att korta med syftet att minimera mängden nonsens som bara är utfyllnad och ofta inte fyller någon som helst funktion

Du sitter med en text som är för lång, den får max vara på 2 500 tecken och din är strax över 2 550. All information är relevant. Du har skrivit att företaget använder flera olika system i sin verksamhet. Behövs ”olika” i sammanhanget? Detta är ett ord som många gånger går att stryka.

Du har också skrivit att företaget har utvecklat egna system, som till exempel X, X och X. Här blir det kaka på kaka, skriv antingen ”som” eller ”till exempel” – inte både och.

2. .listor

Det finns olika slags punktlistor och det är inte helt lätt att utforma dem, men vi provar gärna och håller tummarna att vi gjort rätt.

Kanske fick du just i detta nu ett fruktansvärt sug efter att skriva några punktlistor i helgen? Ta då hjälp av mina exempel nedan.

I jobbannonser på Linkedin är punktlistor ofta

  • röriga och ostrukturerade
  • ett hopkok med tvivelaktigt resultat
  • något som bidrar till att företag kan verka oseriösa.

Följande leder en tjusig och korrekt punktlista till:

  • Du kan förtydliga saker på ett smidigt sätt.
  • Det blir lättare för läsaren att hitta relevant information.
  • Du kan stapla information utan att det känns för tungt att läsa.
3.  –  & –

Du kanske inte bryr dig eller vet skillnaden, det är ju trots allt bara två streck med några millimeter som enda skillnad. Men för språkpolisen likställs fel streck på fel plats med ett grovt brott och du bör straffas, helst genom lynchning på öppet torg.

I korthet och ej med ambitionen att täcka samtliga användningsområden – herregud, i många avseenden är jag en novis som fortfarande håller sig fast vid snuttefilten. Bindestreck används bland annat i dubbelnamn (Anna-Karin), sammansättningar (2010-talet) och avstavningar – detta vet du förmodligen redan. Men bindestreck används inte i uttryck som anger tidsrymd och liknande. Skriv inte att resan tar 5-10 min eller att öppettiderna är 10-18, utan 5–10 min och 10–18. Skippa eventuella mellanslag när du ändå håller på.

Bindestreck används inte heller i inskott och tillägg – som detta – nej, där är det tankstrecket som hör hemma.

Slutord

Du vet vilka ord du kan stryka utan att förändra innebörden och du skriver punktlistor som om du vore dess upphovsperson. Du är helt jävla otrolig på att avgöra vilket streck som saknas i den där rubriken. Bra, för när du väl lärt dig grunderna kan du börja att ta ut svängarna. Tonsätt texten med kommatecken, dramatisera den med ett gäng utropstecken – experimentera så långt tangentbordet räcker.

Tobias Båth, Content Manager på Borg & Owilli
Om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa dig, ta kontakt med mig på tobias.bath@borgowilli.se.
Språkpoliser som har hittat felaktigheter är givetvis lika välkomna att höra av sig.