Borg & Owilli Logotyp

Insights

På tal om Nobel – därför är det en ynnest att jobba med forskning och innovation

Publicerad av borgowilli

Det pratas lite för mycket om Nobelpriset som inte blev av, och alldeles för lite om priserna som faktiskt delas ut. Det tycker Borg & Owillis content manager Lovisa Olai som vill sätta de vetenskapliga upptäckterna i rampljuset.

I dag firar vi vår tids främsta upptäckter. Hela världens ögon riktas mot Stockholm och banketten i Blå hallen. I Sverige har uppmärksamheten mest riktats mot det litteraturpris som inte delas ut, men låt oss för en stund fokusera på de som faktiskt får sin medalj av kung Carl XVI Gustaf ikväll.

Optisk pincett, riktad evolution och immunterapi – detta hyllas i kväll

Nobelpriset i fysik delas mellan tre forskare, amerikanska Arthur Ashkin, franska Gérard Mourou och kanadensiska Donna Strickland, för deras upptäckter inom laserfysik. Det handlar dels om en “optisk pincett”, dels om utvecklingen av de kortaste och mest intensiva laserpulserna som någonsin skapats, vilket öppnar för både medicinska och industriella tillämpningar, såsom ögonoperationer.

Nobelpriset i kemi delas också mellan tre forskare som alla arbetar med att ta vara på evolutionens kraft. Amerikanska Frances H Arnold får ena halvan av priset för sin utveckling av riktad evolution av enzymer som bland annat används för att på ett mer miljövänligt sätt tillverka kemiska substanser. Den andra halvan av priset tilldelas amerikanska George P Smith och brittiska Gregory P Winter för utvecklingen av metoden fagdisplay som tar fram antikroppar vilka kan motverka autoimmuna sjukdomar och bota spridd cancer.

Nobelpriset i medicin har mycket gemensamt med det i kemi och delas av amerikanen James P. Allison och japanen Tasuku Honjo som båda gjort betydande upptäckter inom immunterapi som behandling mot cancer. De har båda upptäckt olika proteiner som fungerar som bromsar i immunförsvaret. Genom att hämma dessa bromsar kan kroppen på egen hand attackera cancerceller – och fler patienter överlever en cancerdiagnos.

Varför skriver jag om det här?

Frågan du nu ställer dig är kanske varför en content manager på en byrå skriver om årets Nobelpristagare och deras forskning? Jo, för att det är precis sånt här som jag, och mina kollegor, skriver om varje dag. Till exempel: samma dag som Nobelstiftelsen tillkännagav att priset inom medicin gick till James P. Allison och Tasuku Honjo, intervjuade jag ett företag som utvecklar cancerbehandlingar inom just immunterapi. Vi pratade om deras verksamhet och om hur deras behandling kan leda till att patienter som inte överlever i dagsläget – kan göra det inom en snar framtid.

Det här ger mig en kick i arbetet. Det blir väldigt konkret hur forskningen leder till faktiska behandlingar och innovationer som påverkar oss alla, och det är upptäckter som dessa som för vårt samhälle framåt.

Nobelpriset är en storslagen hyllning av forskningens framsteg – och att få jobba med företag och organisationer som driver den här utvecklingen är inget annat än en ynnest.

Lovisa Olai, Content Manager på Borg & Owilli
Om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa er, ta gärna kontakt med mig via lovisa.olai@borgowilli.se