”Vi bygger trygga bostäder för äldre”

Svenska Vårdfastigheter har producerat miljövänliga och moderna äldreboenden sedan starten 2009. Nu satsar bolaget även stort på att bygga trygghetsbostäder.
– Ingen annan aktör känner till den här åldersgruppens behov så bra som vi, säger vd Dan T. Sehlberg.

SVENSKA VÅRDFASTIGHETER grundades utifrån visionen att bygga och förvalta bostäder för Sveriges åldrande befolkning. Sedan starten skapar bolaget moderna och miljövänliga äldreboenden med stilren arkitektur och de har i dag erhållit en ledande position inom branschen. Förutom att bygga äldreboenden har Svenska Vårdfastigheter länge haft siktet inställt på att bygga trygghetsbostäder.

– Det känns kul att vi äntligen kan komma igång med dessa efterlängtade projekt, säger Dan T. Sehlberg.

DAN BERÄTTAR ATT det finns ett flertal regler som en fastighetsutvecklare måste följa för att utveckla denna boendeform. Trygghetsbostäderna skall till exempel ha förhöjd tillgänglighet, ett gemenskapsutrymme och någon form av stödjande personal på plats sju dagar i veckan.

– Vi tar vår gedigna kunskap från vård och omsorgsboenden och kombinerar den med prisvinnande arkitektur. Resultatet blir mycket bra.

ENLIGT DAN ÄR fördelarna med trygghetsbostäder många och behovet av dem skriande stort. Han berättar att boendena efterfrågas av både anhöriga, politiker och av olika pensionärsorganisationer.

– Om du bor kvar hemma, med hemtjänst, så är det lätt att bli isolerad. Detta motverkas med den här boendeformen. I en trygghetsbostad får du möjlighet att skapa en gemenskap med andra som är i samma fas i livet. Man har koll på varandra och hittar på olika aktiviteter ihop. Det blir också enklare för hemtjänsten som kan åka till samma adress, säger Dan.

SVENSKA Vårdfastigheter har ett 20-tal bostadsprojekt på gång runt om i landet. Bland annat i Visby där de har blivit nerringda av intressenter för det nya trygghetsboendet Adjutanten.

– I den första etappen kommer 68 lägenheter att byggas och vi har fått över 450 anmälningar. Det blir Gotlands första trygghetsboende och vi diskuterar nu ytterligare en etapp, säger Dan.

DAN MENAR ATT det inte finns någon annan aktör inom branschen som är lika dedikerad som Svenska Vårdfastigheter när det kommer till just boenden för äldre. Genom att ta in alla aspekter i sina projekt – från arkitektur och gestaltning till miljö och hållbarhet, sociala och etnologiska frågor samt omsorg, trygghet och den senaste tekniken, så skapas en mycket stark produkt.

– Att bygga bostäder för äldre är ett heltidsjobb. Det ska inte vara någonting som man slänger in mellan andra projekt. Det krävs att man har båda händerna på ratten för att få fram den höga kvalitet som målgruppen förtjänar, säger han.

DETTA ÄR SVENSKA VÅRDFASTIGHETER
Svenska Vårdfastigheter bygger och äger högkvalitativa och miljövänliga vård och omsorgsfastigheter åt Sveriges kommuner och vårdbolag. Genom att fokusera på ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbara projekt så bygger man ett långsiktigt fastighetsbestånd.

LÄS MER PÅ:
www.svenskavardfastigheter.se